3 Şubat 2009 Salı

Davos’ta bir Erdoğan


Davos’ta bir Erdoğan

Davos’ta bir Erdoğan
Erdoğan, Davos dönüşü şunları söylemişti: “Biz şimdiye kadar attığımız her adımı Türk Milleti’nin çıkarları doğrultusunda attık.” Bu günkü yazımı bu çerçeveyi gözeterek kaleme alıyorum.

Türk Başbakanı Davos’ta çok tehlikeli bir oyun oynadı. Sonuçlarını ilerde göreceğiz. Fakat ilk izlenim bu münafık yapılı kişiliğin pek fazla bir kayba uğramayacağı, başta ABD olmak üzere bazı güçler tarafından olayın ört-bas edileceği yönündedir. Bu konuda kapalı kapılar ardında sarf edilen gayretleri seziyoruz. İsrail Lobisi’nin ilk andaki yüksek sesli çıkışı, ardından da susması dünya kamuoyunun gözleri önünde cereyan etti. Bu arada bazı geri adımları da sezinliyoruz. Hamas’ın roketli saldırılarının şu anda mırıltılarla karşılanması, Obama’nın temsilcisinin bölgeye yapacağı ziyaretin programından Ankara’yı çıkarmasının yarattığı tedirginlik siyasi gözlemciler tarafından doğru okunuyor.

Okuyucularımın şunları çok iyi bildiği kanısındayım:

-Uluslararası siyaset intikamcılığa değil akılcılığa dayanır. Buna göre çıkarlar en ön planda bir yer tutar. Erdoğan’ın Davos’taki olayı İstanbul’a taşıması, Filistinliler için moral bir destek yaratmıştır ve bu giderek Ortadoğu’daki İslami güçlere de birşeyler enjekte etmiştir. Ama alttan alta tamirat da başlamıştır.

-Ortadoğu’da siyasi yorumların uzun vadeli yapılamayacağı ortada. Türk Devleti de Ortadoğu’da. Bu bakımdan yapılacak yorumlar kısa vadeli olmalı. Kısacası yarın ne olacağını bugünden kestirmek mümkün değil. İsrail istisna. Araplar’la çevrili bir bir küçük toprak parçasında tutunmaya çalışan 60 Yaşındaki bu devlet, Nükleer silah yapımına yönelen bu devleti de eklersek, kendisini çevreleyen tehditkar düşmanların yarattığı ortam daha iyi anlaşılır.

-NATO’ya üye olan Türk Devleti, kendisini sağlama almışlığın şımarıklığı ile hareket ediyor gibi bir pozda sertlik kokan bir diplomasi yürütüyor. İslam Devletleri arasında tek laik devlet olmanın avantajını iyi kullanıyor.

-Şu anda laisizmin sulandırılmasının müttefikleri arasında yarattığı tedirginlik geçici olarak görülüyor gibime geliyor.

Fakat son Davos çıkışı pek çok ilişkiyi su yüzüne çıkardığı gibi, asıl hedefin Kürtler’i korkutup sindirmek olduğunu çok açık bir şekilde görüyorum. Erdoğan’ın Iran’da bir İslam kahramanı olarak kabul görmesinin, İran’in islamperverliği ile ilişkisi yoktur. Şu anda Türkler’i, Farslar’ı ve Araplar’ı ilgilendiren tek ortak nokta Kürler’in tarih sahnesine çıkmasını engellemektir. Onlar mutasavvar Kürdistan’ı ikinci bir İsrail olarak görüyorlar. Kürdistan’ı aralarında paylaşmış ve ilhak etmiş olan komşu devletler, elbette Kürt Milleti’nin yaşama talebini bastırmak için ellerinden geleni yapacaklardır.

Türk Başbakanı’nın Davos çıkışı, TRT 6 oyunundan sonra sahneye koyduğu en önemli oyundur. Bu oyun ile;

Türk Başbakanı müslümanlığının altını çizmiş, Kürdistan’da bile kahramanlaşmıştır. Mazlum Filistin Halkı’nın Yahudiler tarafından katledilmesine seyirci kalmamış, Nobel Ödülü sahibi İsrail Devlet Başkanı’nın suratına, sözüm ona “şamar” indirmiştir. Böylece başta Kuzey olmak üzere Kürdistan’da, Körfez Devletleri’nde, Yemende, İran’da ve Türk kesiminde kahramanlaşmıştır. Bir misal verelim; Filistin için bir TV’de açılan bir yardım kampanyasına Batmanlı bir kişilik, 20 Bin lira bağışlamıştır. Varın siz hesaplayın gerisini..

Kürdistan’da bu sonucun yaratılmasında Roj TV’nin ve Güneyli yayınların anti-İsrail yayınlarının ve Türkiye sendromu’nun etkisi yadırganamaz. Fakat her şeyi de “vurun abalıya” misali bu TV’lere ve yayınlara yükleyemeyiz. Ulusal bilinç gelişmedikten sonra biz ne yaparsak yapalım, bazı Kürtler hep sağa sola savrulacaklardır.

Olaya daha yakından bakalım:

Türkler bu son Osmanlı oyunlarına başladıklarında Kuzey’de 29 Mart Seçimleri’ni almayı, Güney’de, yakında başlayacak olan bir nevi eyalet sınırlarını belirleme seçimleri bekleniyor. Erdoğan, hem anti-Kürt ittifaklarını, hem de Irak içi anti-Kürt muhalefeti güçlendirmiştir. Maliki memnundur. İran mollalar rejimi memnundur.. Suriyeli Yetim-i Hafız memnundur. Yan etki olarak Hamas sevinçten uçuyor. Daha ne olsun. ABD bile düşünecek gibi bir izlenim veriyor (yumuşak atın, ya da okyanus ötesinin, tekmesi pek olurmuş, Ankara bunu unutmasın).

Kürt bu badireyi de aşacaktır.

2009-02-02

A Sirac Kekuyon

1 yorum:

Adsız dedi ki...

yaziklar olsun siize boyle bir basbakana boyle yaptiniz ya terbiyesizler hicmi utanmiyosunuz basbakan be bari ona sayginiz olsun seytanlar